
מה זה?
גלאוקומה היא קבוצה של מחלות שבהן מתרחשת פגיעה בעצב הראייה. הפגיעה הזאת עלולה לגרום לעיוורון. מבין הסוגים השונים של גלאוקומה שניים הם השכיחים ביותר:
• גלאוקומה ראשונית רחבת זווית: היא נקראת ראשונית כי היא מתפתחת בעין ולא נגרמת בעקבות פגיעה חיצונית (שניונית). זווית היא אזור בעין שדרכו עובר הנוזל של גלגל העין. בסוג הגלאוקומה הזה היא נותרת רחבה, אך בגלל שינויים ברקמה באזור מתרחשת עלייה בלחץ התוך־עיני.
• גלאוקומה חדה צרת זווית: בגלל מבנה העין עלול להופיע אצל אנשים מסוימים התקף פתאומי של גלאוקומה בעקבות סגירתה של הזווית בתוך גלגל העין - מה שגורם לעלייה חדה בלחץ בתוך גלגל העין.
ממה נגרמת גלאוקומה?
בדרך כלל נגרמת גלאוקומה בגלל עלייה בלחץ בתוך גלגל העין. עם זאת יש מקרים שבהם נגרמת גלאוקומה בלי שתהיה שום עלייה בלחץ התוך־עיני. מעריכים שבמקרה כזה נגרמת המחלה בגלל הספקת דם לקויה לעצב הראייה, אך עדיין אין הוכחות חד־משמעיות לכך. השערה נוספת שטרם הוכחה היא שלעצב הראייה נגרם נזק כימי כלשהו.
מהם התסמינים?
בגלאוקומה ראשונית רחבת זווית, שהיא הסוג השכיח ביותר, יש פגיעה איטית והדרגתית בעצב הראייה ובשדה הראייה. בגלל ההדרגתיות קורה פעמים רבות שהמטופל אינו מרגיש שראייתו הולכת ומידרדרת, והוא חש בכך רק לאחר שנגרמה פגיעה קשה ביותר בראייה.
בגלאוקומה חדה צרת זווית ישנה ירידה חדה ופתאומית בראייה שמלוּוה בכמה סימפטומים נוספים כמו אודם של העין,כאב ראש,כאב בטן והקאות.
איך אני לעומת האחרים?
כ־80 אלף מתוך 4 מיליון (כ־2%) סובלים מגלאוקומה.
כמה זמן זה נמשך?
גלאוקומה ראשונית רחבת זווית היא מחלה כרונית שנמשכת כל החיים. גלאוקומה חדה צרת זווית היא מחלה פתאומית, ובעזרת טיפול מתאים של רופא עיניים יש לה פתרון.
איך מאבחנים?
האבחנה של גלאוקומה נעשית בבדיקה של רופא עיניים. גלאוקומה ראשונית רחבת זווית היא מחלה שעלולה להוביל לאובדן הראייה. מכיוון שהפגיעה בראייה היא הדרגתית מאוד, ולעיתים המטופל כלל אינו מבחין בהידרדרות הראייה שלו, מומלץ לעשות בדיקות עיניים תקופתיות אצל רופא עיניים מגיל 40 ואילך. אבחנה מוקדמת וטיפול מתאים יכולים לסייע מאוד במניעת הנזק לעצב הראייה.
איך מטפלים?
מטרת הטיפול בגלאוקומה היא להפחית את הלחץ התוך־עיני ולמנוע את התרחבות הנזק לעצב הראייה ופגיעה נוספת בשדה הראייה. הטיפול העיקרי הוא באמצעות טיפות עיניים להורדת הלחץ התוך־עיני. שיטות טיפול נוספות הן באמצעות כדורים, באמצעות לייזר ובאמצעות ניתוחים.
גלאוקומה חדה (פתאומית וחריפה) היא מצב חירום שמחייב בדיקה וטיפול מיידיים של רופא עיניים. הטיפול הוא בתרופות, בלייזר ולעיתים באמצעות ניתוח שמאפשר להוריד במהירות את הלחץ בתוך גלגל העין.
זה חד־פעמי? זה יחזור?
גלאוקומה ראשונית היא מחלה כרונית לכל החיים, ויש להתמודד איתה באמצעות נטילת תרופות באופן קבוע ובאמצעות מעקב סדיר אצל רופא עיניים. גלאוקומה חדה היא מצב חירום המחייב טיפול מיידי. לעיתים, כדי למנוע הופעת גלאוקומה חדה גם בעין השנייה, ימליץ רופא העיניים על טיפול לייזר גם בעין שלא נפגעה מהמחלה.
עלולים להיות סיבוכים?
הסיבוך העיקרי של גלאוקומה הוא פגיעה בשדה הראייה עד כדי עיוורון. לכן חשוב מאוד להקפיד על בדיקות תקופתיות לעיניים בהתאם להמלצה של רופא המשפחה או של רופא העיניים. אם אובחנה גלאוקומה, יש להתמיד בטיפול וכן להיות במעקב מסודר של רופא עיניים כדי למנוע את אובדן הראייה.
מהם סימני האזהרה שמחייבים פנייה מיידית לרופא?
כאב חד בעין, אודם ניכר של העין וטשטוש ראייה חד שמלוּוים בכאבי בטן או בהקאות מחשידים שמדובר בגלאוקומה חדה צרת זווית. זהו מצב חירום שמחייב לפנות מיד לרופא עיניים.
בגלאוקמה רחבת זווית, שבה הנזק נגרם בהדרגתיות ובאיטיות, לא מרגישים כלל בתסמינים, אך בשלב מסוים עשוי המטופל להרגיש ששדה הראייה שלו הצטמצם. לכן יש לקבוע תור לבדיקה אצל רופא עיניים החל מגיל 40 ולא לחכות עד שיופיעו התסמינים הראשונים לקיום המחלה..
בתוך כמה זמן "אחזור לעצמי"?
גלאוקומה ראשונית רחבת זווית היא מחלה כרונית. אם מקפידים על מעקב ועל טיפול, ניתן בדרך כלל למנוע נזק נוסף לעצב הראייה ואת אובדן הראייה. לעומת זאת גלאוקומה חדה חולפת לאחר הטיפול, אולם יש צורך בהמשך מעקב של רופא עיניים.
איך לומדים לחיות עם גלאוקומה ראשונית רחבת זווית?
מדובר במחלה כרונית שנמשכת כל החיים. יש להקפיד לקבל את הטיפול המומלץ באופן עקבי ולהיות במעקב רצוף של רופא עיניים. למרבה הצער, כאשר מאבחנים גלאוקומה, לא ניתן לתקן את הנזק שכבר נגרם לעצב הראייה, אולם ניתן למנוע נזק נוסף. נוסף על המעקב ועל הטיפול המומלץ יש להימנע מעישון שכן עשן הסיגריות מזיק לעיניים.
מאחר שיש מחקרים שקושרים בין לחץ דם גבוה וסוכרת לבין גלאוקומה מומלץ גם לשמור על ערכים תקינים של לחץ דם ועל איזון הסוכרת (אם חולים במחלה(
מי שבמשפחתו הקרובה יש חולים בגלאוקומה צריך להגיע באופן קבוע לבדיקות אצל רופא עיניים החל משנות ה־20 לחייו. הסיבה: הוא מצוי בסיכון מוגבר לחלות מגלאוקומה.